Monthly Archive for setembre, 2006

La primera aplicació Java

Després d'un temps sense novetats tornem amb un nou article que enceta la nova categoria de Java del blog.

Perquè Java, potser us pregunteu, doncs bé, perquè aquest curs 2006-2007 n'estic fent al mòdul i penso que pot ser una excusa per practicar i ajudar a qui vulgui iniciar-s'hi.

Per començar fem una breu introducció al què és Java. Doncs bé, Java és un llenguatge desenvolupat per sun microsystems que té el seu boom amb les primeres pàgines web que incorporen els anomenats applets de Java, unes petites aplicacions que s'executen dins la pàgina web. Com us podeu imaginar les webs es poden visualitzar des de diversos sistemes operatius i java permet executar aplicacions tant a Windows, Linux, Mac OS com a Unix(Solaris per exemple) o mòbils escribint i compilant tan sols un cop el codi. El codi compilat de Java s'anomena bytecode i està a caball entre el codi màquina i un llenguatge de programació. Per aconseguir aquesta capacitat d'executar-se amb independència del màquinari i del sistema operatiu es necessita tenir instal·lada una màquina virtual de java que interpreta el bytecode.

Per descarregar-te la màquina virtual(que possiblement ja tindràs instal·lada) has d'anar a la web de java.

Però si el que volem és programar en Java necessitem descarregar-nos SDK (Standart Development Kit) o JDK(Java Development Kit) que són el mateix. Aquest Kit de desenvolupament inclou un compilador i diverses eines com ara un generador de documentació entre d'altres.

Un cop tenim les eines instal·lades només ens queda fer la primera aplicació i el que em de fer és obrir el primer editor de text pla que tinguem a l'abast(vi, nano, notepad, textmate, etc). Creem un fitxer que l'anomenarem HolaApp.java. És molt important que el fitxer es digui així ja que el compilador buscarà una classe HolaApp. Ara escribim el codi següent:

public class HolaApp{//Classe principal que s'ha de dir igual que el fitxer que la conté

public static void main(String[] v){ //Classe estàtica des d'on el compilador comença a executar la nostra aplicació

System.out.println(“Hola”);//Mostrem per la sortida estandard “Hola”

}

}

Un cop tenim el codi només ens queda compilar i executar:

Per compilar iniciem la consola del nostre sistema (cmd, bash, etc). Ens situem a la carpeta on tenim el nostre codi (“cd /javaApps” o “cd c:\javaApps” per exemple) i si tenim ben instal·lat l'SDK només hem d'escriure “javac HolaApp.java”.

Si no ens ha donat cap error de compilació( vigilar les “” del println que no són les cometes dobles estandards em sembla) s'haurà creat un fitxer classe anomenat HolaApp.class. Per executar el programet escribim “java HolaApp” (sense posar l'extensió del fitxer).

Si no te'n surts fent un copy paste del codi aquí tens el Fitxer font i la classe HolaApp compilada